Bil

Behöver din bil extraljus?

Extraljus är något de flesta säkert redan är bekant med. Även om du inte använt dem själv har du nästan garanterat sett andra bilar med extraljus installerade. Om du själv funderar på att skaffa extraljus kommer här några användbara tips.

Vem behöver extraljus?

Frågan om vem som faktiskt behöver extraljus är kanske inte alltid så klar eller tydlig. En vanlig anledning är någon som helt enkelt är missnöjd med ljuset från sina egna strålkastare. Och det kan då vara ett fall av gamla lampor som inte längre lyser som de gjorde och egentligen behöver bytas ut. Men extraljus kan vara ett fungerande alternativ om lamporna är besvärliga och/eller dyra att byta. De som ofta är ute på vägen nattetid kan också tjäna på att installera extraljus då de ger en väldigt bra ljusbild som låter dig köra säkert även när det är som mörkast.

Vad bör man köpa?

Extraljus kommer i huvudsakligen två varianter: runda extraljus och ledramper. Båda kan vara bra alternativ och det är oftare mer en fråga om stil och smaksak än något annat. Vilken bilmodell du har kan dock vara en faktor både i vilket sorts system som passar bäst och var på bilen du kan montera dem. De flesta modeller kan monteras antingen på fronten eller uppe på taket. Men det finns alltid ett värde i att köpa extraljus av bra kvalitet. Köper du väldigt billiga varianter löper du risken att få något som förbrukar en hel del ström utan att faktiskt ge lika mycket ljus som en dyrare och bättre modell.